Fair Play
- kultura igre i sporta -
Kolumne

 

Davor Suhan
Koluma PRIRODA DRUŠTVA sa portala www.mojarijeka.hr
 
Maturalne pijanke i pedagoške natuknice
 
Povod ove teme bile su mi tzv. maturalne proslave učenika hrvatskih škola poslije kojih na gradskim ulicama i trgovima ostaje slika odgojnih dostignuća koja su postignuta nakon četverogodišnjeg školovanja. Iz onoga što smo i ove godine imali prilike vidjeti, možemo jedino zaključiti da od Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda najveću korist imaju proizvođači piva i trgovci brašnom.

Mnogi će reći da djeca prave nered, ali mislim da je ispravnije kazati da djeca nemaju reda… zato i prave džumbus po školi, koji jednom godišnje kolektivno prenesu na ulice. Vjerujem kada bi reda bilo u školi da bi ga onda prenijeli i izvan nje. U tom segmentu, kao jedan iz branše prosvjetara, vidim prostor za veliki napredak.

Odakle krenuti?... Nesumnjivo, od samog početka…Kada je u pitanju škola, treba poći od prvog razreda, a količinu reda sa satova redovne nastave proširiti i na izvannastavne i izvanškolske aktivnosti (ili obratno). To je prirodni slijed u kontinuitetu ozbiljne i temeljite odgojne politike.  

Početak sa učenicima razredne nastave je naravno najsigurniji i najtemeljitiji put pod uvjetom da ga se ne prekine do same mature, ali početak općenito podrazumijeva i početak svake školske godine u svim uzrastima kada se formira nova razredna grupa.

Prije toga u samoj strategiji odgoja svakako treba raskrstiti sa nekim velikim zabludama koje su postale religijske pedagoške dogme.

Jedna od takvih je i ta da djecu navodno treba dati u sport. Pri tome se ne zna (a oni koji to znaju zaboravljaju) da i sport može biti štetan, što najčešće i jeste… jer u sportu se ljudi većinom bave taktikama i tehnikama, a rijetko pedagogijom.  Bez temeljitog odgojnog pristupa niti u sportu nema kvalitetnih odgojnih rezultata.

Opravdanih kritika na račun sustava je mnogo, ali ne želim ići previše daleko od osnovnog mjesta radnje i onog prostora koji mi je jako dobro poznat. Stoga bih se umjesto svakidašnjih jadikovki ovdje više pozabavio nekim poticajnim iskustvima iz vlastite prakse, povezano uz neka moja osobna uvjerenja o stanju i problemima u kojoj se nalazi prosvjetna struka.

Započeo bih upravo od onih kojima je posvećen cijeli naš poziv za koji smo se školovali.

Kada sam prije 15. godina pri jednoj osnovnoj školi u Šibeniku pokrenuo sekcije sportskih igraonica, unatoč pristojnom znaju iz školske psihologije nisam mogao niti pretpostaviti u kojoj mjeri djeca reagiraju na sasvim male promjene u metodičkom pristupu. Mogu slobodno reći da me to toliko oduševilo da sam na jedan poseban način uživao raditi upravo sa onom djecom koja su pokazivala sklonost neprilagođenom ponašanju iako je sistem bio postavljen na način koji se u javnosti percipira kao neefikasan upravo kada su u pitanju takva djeca,  jer njima navodno ne treba postavljati stroga pravila, nego ih educirati na način da ih oni sami prihvate. Na moju sreću, tu dogmu nisam nikada prihvatio i umjesto učenja iz školskih udžbenika radije sam upijao način rada uspješnih kolega. Onih koji su svoje učenike – bez obzira bili studenti ili osnovnoškolci, primjerni ili problematični – znali educirati, i, da budemo sasvim precizni – DISCIPLINIRATI.

Neke konkretne primjere rado bih podijelio i ovom prilikom.

 

Metodičke crtice

U vrijeme kada sam na prvoj godini studija položio ispit iz pedagogije znao sam nekoliko definicija koje determiniraju ovu znanstvenu disciplinu i niti jedna me se nije posebno dojmila, a onda je na prvom satu metodike ušetao u razred jedan uvaženi stari profesor – fini gospodin, sijede kose i ozbiljnih crta lica – i prilikom uvoda u program koji nas čeka izgovorio antologijsku rečenicu o statistici praćenja njegove nastave koju bilježe kolege u Zagrebu: Predavanja nisu obavezna, ali mi smo postavili pravila igre i prisutnost je stopostotna.

Mislite da je riječ o nekakvoj šali?... Ne, dragi prijatelji, nije u pitanju nikakva šala…ovo je čista pedagogija…sav Zakon i svi Proroci nalaze se u ovoj rečenici…U njoj nema definicije, ali jasno kaže – Ja sam Istina i Put…i jednako vrijedi za sve školske uzraste i sve dobne skupine…U to smo se imali prilike uvjeriti i mi stari hahari koji su znali vješto eskivirati nastavu ostalih profesora…ali ovdje nije išlo…I nema tu nikakve velike filozofije. Pročitajte još jedan put tu famoznu rečenicu…Ključna riječ – pravila igre.

Cijeli život je u biti samo jedna velika igra, sastavljena od niza manjih igrica, ali niti jedna ne funkcionira kako treba bez izvjesnih pravila.

Pozitivna atmosfera prvi je uvjet koji određuje kvalitetu nastavnog sata. Za učinkovit odgojno-obrazovni rad potreban je minimum reda i discipline. U svim godinama moje karijere sportskog pedagoga (kao profesor fizičke kulture nikada se u toku nastavnog sata ili sportskog treninga nisam bavio sportom, nego uvijek sportskom pedagogijom) sve generacije pokazale su pozitivnu reakciju na program rada, osim jedne jedine…Bila je to generacija kojoj  nisam postavio jasna pravila igre.  

Praktična pedagogija u svojoj biti veoma je jednostavna nauka, koja cijelu filozofiju neposredne primjene znanja  svodi na pravi(lan) postupak u pravo vrijeme…Sa tom “promašenom generacijom” pogriješio sam naprosto u vremenu…Za postaviti pravila igre imate veoma malo vremena.  Sve što se u tom pogledu ima postaviti na svoje mjesto postavlja se na prvom satu, u prvom danu, u prvom tjednu. POSLIJE TOGA JE KASNO.

I zato su prve minute najvažnije. Iskusni kolege dobro poznaju ovu tajnu i svatko ima neku svoju metodu kojom se koristi. Ovdje ću iznijeti jednu vlastitu.

Metodički scenarij koji slijedi jeste primjer koji redovito prakticiram u programu metodičkih igraonica eko-pedagoškog projekta Kultura igre i sporta, sa učenicima razredne nastave.

Prva minuta prvog sata sa novoupisanim učenicima počinje tako da im se predstavim kao njihov trener i pozdravim ih sve u ime Uprave i članova kluba (ovo sa Upravom i članovima kluba je više u funkciji da djeca o sebi stvore osjećaj važnosti ),  a nakon toga im kažem otprilike slijedeće:

- Drago mi je da vas je toliko puno koji se želite upisati. Ono što bih vam sada htio reći je to da još niste upisani.

Ova rečenica sve ih, u pravilu, iznenadi, obzirom da svi misle kako je to već bila gotova stvar.

- To ćemo učiniti tek sada. Prije toga pročitati ću vam neka osnovna kratka pravila o uvjetima upisa. Dobro ih poslušajte jer upisati se mogu samo oni koji ih se žele pridržavati.

Nakon toga slijedi čitanje desetak točaka. Svako pravilo čitam polako i jasno, sa naglaskom koji odaje važnost svake stavke. Cilj nije da bi učenici zapamtili, nego da bi shvatili kako je ovo nešto veoma važno i ozbiljno. Motivirani željom da postanu nogometaši, izuzetno su koncentrirani i doista slušaju.

Sve to traje nekih pet do deset minuta. Poslije toga pitam da li je svima jasno, a nakon što su se izjasnili da je, zamolim da u dvoranu uđu samo oni koji se žele pridržavati ovih pravila i neka sjednu na klupu, dok ostali koji to ne žele mogu ići svojim kućama i doći ponovo na upis kada se predomisle.

Naravno da svi do jednog kreču put dvorane i sjedaju na svoje mjesto. Kada biste im vidjeli face mogli biste primijetiti da su svi veoma ozbiljni i ponosni na sebe, kao da su ovom odlukom učinili neko veliko dobro djelo. U tim trenucima jedva se suzdržim da se ne nasmijem, ali zadržavam ozbiljnost i glumim nevjericu:

- Nisam siguran da li ste me dobro razumjeli. U dvoranu ste ušli svi, a ja sam rekao da uđu samo oni koji se žele pridržavati ovih pravila. Zamolio bih one koji ih se ne misle pridržavati neka izađu van jer oni ne mogu biti članovi kluba.  

U dvorani je potpuni tajac…jasno mi je da se neće javiti nitko, ali dopuštam da ta neizvjesnost potraje još koju sekundu, a onda kada ponovo konstatiramo da zaista svi prihvaćaju ove uvjete, pozdravljam njihovu odluku i pohvaljujem što imamo tako sjajnu grupu dobrih i pametnih sportaša koji vjeruju u sebe.

Ovakvim pristupom na samom početku učinili smo ogroman korak u postizanju kvalitetne radne atmosfere koju ćemo lako održati tokom cijele godine, ukoliko budemo dosljedni u primjeni dogovorenog. Na početku slijedeće samo ćemo se podsjetiti na to da sva pravila igre vrijede i dalje. Ne zaboravimo jedno: DJECA VOLE PRAVILA i osjećaju se veoma sigurno u sredini koja je jasno iscrtana “linijama” preko kojih nitko ne smije prijeći (za ljubitelje “moderne pedagoge” moram naglasiti da sam unutar tih granica postavio načela liberalnog odgoja gdje vlada neopisiva sloboda).

Poslije ovog kratkog protokolarnog čina slijedi još samo jedan mali korak – ne dozvoliti roditeljima da prisustvuju treninzima. To je mali korak u planiranju treninga, ali veliki korak za uspjeh cijelog programa…(ako ste roditelj ili nastavnik znate dobro o čemu se radi, a ako niste onda vam i ne treba biti jasno)…Ukoliko je i taj uvjet ispunjen, praktična nastava može početi.    

Ovaj primjer koji sam naveo važi za sve izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, u kojima dijete, gotovo u pravilu, učestvuje po vlastitom izboru, motivirano sadržajima koji mu se pružaju. Model se lako primjenjuje na sve uzraste, uz, naravno, modificirani pedagoški scenarij primjeren godištu (provjereno).

 

Problemi u redovitoj nastavi

Redovita školska nastava je međutim nešto sasvim drugo, i ovakav postupak se u istom obliku ne može primijeniti u redovitom školskom programu prvenstveno zbog toga što su pravila igre okrenuta naopačke, tj. zakonom je postavljeno tako da ih pišu svi osim onih koji vode nastavu. 

Osnovna pretpostavka za mogućnost uvođenja reda na satovima redovne nastave je ta da pravila igre postave učitelji i nastavnici, a nikako pedagozi, psiholozi i sociolozi , čija uloga bi po meni trebala biti tek savjetodavna (nikako naredbodavna i zakonodavna).   Pri tome želim naglasiti da ovdje ne mislim na članove stručne službe, nego na one pedagoge, psihologe i sociologe koji rukovode sustavom iz svojih ureda koji su negdje daleko od škole i ne poznaju problem iznutra…A danas je to upravo tako.

Pri donošenju zakona i propisa koji reguliraju kućni red, učitelji i nastavnici, umjesto da vode glavnu riječ, samo statiraju, dok bitne odluke – poglavito one o primjeni instituta nagrade i kazne – donose drugi.

Meni kao treneru je lako uspostaviti disciplinu na treningu,  bez obzira da li vodim učenike prvog osnovne ili prvog srednje. Ne samo iz razloga što u pravilu radim sa motiviranom djecom, nego prvenstveno iz razloga što ja na svome satu imam status jednak kapetanu broda, koji ima potpunu odgovornost i razmjerno tome velike ovlasti.  

Takva privilegija  ne samo da učvršćuje moj vlastiti autoritet nego mi uvelike  pomaže da zaštitim svakog učenika od bilo kakve vrste nasilja koje mu prijeti od one djece čija socijalna komunikacija egzistira na razini neprilagođenog ponašanja (što je danas gorući problem sa kojim se susrećemo svakodnevno, kako u školi tako u i u sportskim klubovima) 

Kolege iz redovne nastave na žalost ne uživaju takav povlašteni status…Njima je data sva odgovornost,  a oduzete sve ovlasti…“Školski brod” već odavno nije pod zapovjednom kontrolom prosvjetnih djelatnika…i dok se to ne promijeni, zakon Žuje ostaje i dalje jedino pravilo igre.

U takvim uvjetima učiteljima i nastavnicima ostaje jedino da i oni nazdrave što je konačno došao kraj godine, i zaključe ocjene:

UČENJE – dovoljan; VLADANJE – 2 (promila).

 

Vezani članci:

1. Pedagogija mira

2. Metodičke bilješke

3 Metodičke bilješke II

4. “Hvala ti za sve”

5. Kultura igre i sporta

 

[HOME] [Sportske igraonice] [Sportska igraonica - 2005/06] [Amblem] [Dresovi] [Nogometni klubovi] [Kolumne] [Pedagogija mira] [Metodičke bilješke] [Metodičke bilješke II] [Maturalne pijanke i pedagoške natuknice] [Hvala ti za sve] [Kultura igre i sporta - kolumna]
Web Design